Έκτακτη ενημέρωση για τα ανασφάλιστα οχήματα! Ξεκινάει άμεσα η αποστολή ειδοποιητηρίων!

traffic-jam-cars-road
Σύμφωνα με τις εγκυκλίους από τις ασφαλιστικές εταιρείες, ξεκινάει η διαδικασία διασταύρωσης, εντοπισμού & αποστολής ειδοποιητηρίων προς τα ανασφάλιστα οχήματα στις 6 Ιουνίου

Πώς θα γίνει η διασταύρωση;

Η διασταύρωση θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα στην ηλεκτρονική βάση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του ΥΠΟΙΚ και την ηλεκτρονική βάση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Τα στοιχεία που θα διασταυρωθούν είναι ο Αριθμός κυκλοφορίας και το ΑΦΜ ιδιοκτήτη.

Έχω ασφαλίσει το όχημά μου.
Πρέπει να κάνω κάτι;

Επειδή είναι η πρώτη φορά που θα σταλούν ειδοποιητήρια και υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξουν απρόοπτα, προτείνουμε ΌΛΟΙ οι ασφαλισμένοι:
– Να ελέγξουν ότι τα στοιχεία που αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας (Αριθμός Κυκλοφορίας & ΑΦΜ) είναι αυτά που αναγράφονται πάνω στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό τους

– Να ελέγξουν ότι το όχημά τους είναι ασφαλισμένο μέσω της ιστοσελίδας του Επικουρικού Κεφαλαίου: www.hic.gr

Η διαδικασία

Μετά τον εντοπισμό ανασφάλιστου οχήματος, μέσω της διασταύρωσης στοιχείων, ο εκάστοτε ιδιοκτήτης θα λαμβάνει ειδοποιητήριο ώστε να ασφαλίσει μέσα σε 8 ημέρες το όχημά του και να πληρώσει το παράβολο των 250€.

Νέο πρόστιμο

Αν ο κάτοχος του αυτοκινήτου δεν συμμορφωθεί, ο νόμος προβλέπει την επιβολή νέου προστίμου 500€ σε συνδυασμό με τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
Ο νόμος για τα ανασφάλιστα οχήματα ισχύει από τον Μάιο του 2014 και προβλέπει υψηλά πρόστιμα, τα οποία έως τώρα επιβάλλονται σε περίπτωση ελέγχου από την Τροχαία.

Ειδικότερα τα πρόστιμα που προβλέπει ο Νόμος για τα ανασφάλιστα οχήματα περιλαμβάνουν:

Διοικητικές κυρώσεις

  • Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.
  • Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής.
  • Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000€ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500€ για τα επιβατικά & 250€ για τα δίκυκλα.
  • Φυλάκιση από δύο μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000€ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον κάτοχο ή στον ιδιοκτήτη του οχήματος, πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, αν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής καθώς και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα.

Ποινικές κυρώσεις

  • Φυλάκιση από 2 μήνες έως 1 χρόνο
  • Χρηματική ποινή έως €3.000

Να υπενθυμίσουμε ότι στο πλαίσιο της προστασίας και ενημέρωσης του πολίτη, έχει τεθεί σε εφαρμογή από 01/05/2015, μια καινοτόμος εφαρμογή ηλεκτρονικού ελέγχου από το Κέντρο Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου.
Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στον κάθε ιδιοκτήτη οχήματος, να μπαίνει στην πλατφόρμα του Επικουρικού και πληκτρολογώντας τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός του και το ΑΦΜ του, να επιβεβαιώνει ότι το όχημά του εμπεριέχεται στη λίστα των ασφαλισμένων οχημάτων.
Εάν το όχημά του δεν περιλαμβάνεται στη λίστα, τότε ο κάτοχος πρέπει να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική εταιρεία με την οποία έχει συνάψει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ώστε να λυθεί το ζήτημα.

Η ασφάλιση από αστική ευθύνη είναι υποχρεωτική για τη δική μας ασφάλεια και την ασφάλεια των συνανθρώπων μας. Εάν έχετε ανασφάλιστο όχημα, προστατέψτε τον εαυτό σας και τους γύρω σας και αποφύγετε τα πρόστιμα!
insurancemarket.gr

asfalisou


1. Κακό2. Μέτριο3. Καλό4. Πολύ καλό5. Εξαιρετικό! (4,80 / 5 από 5 αξιολογήσεις)
Loading...